marți, 4 februarie 2014

Avem nevoie de Radu Golban!

Pe Radu Golban il cunosc de peste cinci ani, de pe vremea in care nici prin gand nu-i trecea sa participe la viata politica din Romania. Nici eu nu m-as fi gandit! L-am intalnit in Elvetia, la St. Gallen, orasul in care locuieste impreuna cu sotia lui, care e stomatolog, si cu fetita lor, si in care a pus bazele unei afaceri de succes. Era foarte preocupat de studiu, cauta cu infrigurare surse de informare cat mai credibile, dar era interesat si de „principiile fondatoare”, de intemeierea gandirii corecte si de bazele doctrinare ale diferitelor forme de praxis: practica juridica, cea economica sau cea politica. Absolvise un Masterat in Studii Europene la Universitatea din Basel si pregatea un doctorat in Stiinte economice la Universitatea de Vest din Timisoara (pe care l-a si obtinut in 2008, cu teza „Uniunea Europeana si monetara si Romania”, elaborata sub indrumarea profesorului Grigore Silasi).
Am petrecut impreuna cu Radu si cu Raluca, sotia lui, un weekend de basm la Ascona, pe malul lacului Maggiore. Ziua ne plimbam pe lac, intr-o o barca cu motor pilotata cu maiestrie de Radu, iar noaptea stateam le discutii interminabile, cu o sticla vin pe masa; ne apuca dimineata disecand „teologia statului” sau analizand relatia dintre crestinism si dreptul roman. Cunoscusem un om intreg: implinit profesional si material, cu o familie fericita si cu alese preocupari intelectuale, cu un subtil simt al umorului, care isi petrecea timpul liber in mod activ si nu era strain de micile bucurii ale vietii. Pe scurt, genul de om care „nu face politica”... De ce ar face politica un astfel de om? La ce i-ar folosi? N-ar avea altceva de facut, alte lucruri mai frumoase si mai interesante?
Si totusi! Drumurile tot mai dese la Timisoara, datorate programului doctoral, vizitele tot mai numeroase la Bucuresti, prilejuite de publicarea primelor sale carti la Editura Economica (in 2009 si 2010) precum si intalnirile cu publicul cititor organizate de editorii sai l-au apropiat pe Radu Golban de problematica societatii romanesti, l-au familiarizat cu racilele unei guvernari paguboase. In 2010, Radu face publica marea sa descoperire: datoria istorica a Germaniei fata de Romania, ramasa in urma unui acord din 1935, prin care se stabilea ca platile dintre cele doua tari, provenind din schimbul de marfuri si din alte obligatii, sa fie efectuate prin cliring bilateral intre Banca Nationala a Romaniei si Casa de Compensatie Germana. Datoria descoperita de Radu Golban este un varf din cliringul necompensat. Din acest moment, Radu a devenit vedeta de televiziune, iar mie imi era tot mai greu sa-l intalnesc cu ocazia viziteor sale la Bucuresti – tot mai dese si tot mai scurte. Dar tot atunci, Radu a avut ocazia sa se confrunte cu o birocratie statala insensibila la interesul national, setata in paradigma slugarniciei fata de marile puteri, suferind de boala lipsei de deminitate nationala. A facut demersuri pe langa toate autoritatile responsabile, s-a intalnit cu reprezentanti ai Presedintiei, Guvernului si Bancii Nationale, dar aceste institutii, in loc sa militeze pentru recuperarea creantei de la statul german, au inceput sa-l ocoleasca si, la un moment dat, sa-l si intimideze (moment in care au intrat in scena si serviciile secrete din cele doua tari).
Aceasta experienta, aproape kafkiana, a contactului cu sistemul institutional al statului roman i-a prins foarte bine lui Radu Golban. L-a ajutat sa inteleaga un lucru pe care nici nu l-ar fi banuit in urma cu cativa ani: in Romania, statul nu mai apara interesele natiunii romane in fata intereselor straine, ci dimpotriva, el apara interesele straine, chiar si atunci cand acestea se opun in mod evident interesului national. Romania inca mai este un stat-natiune, dar nu mai este un stat national! Aceasta revelatie l-a determinat sa intre in viata politica. Dar nu in masinaria politicianista de la Bucuresti, ci in cursa pentru un loc in Parlamentul European. Ca independent! Si aceasta nu numai pentru a nu se lasa aspirat de „gindirea colectiva” a vreunui partid, ci si pentru a nu fi obligat sa reprezinte acolo filosofia uneia sau alteia dintre „familiile politice” reprezentate in parlamentul de la Bruxelles. Radu Golban este hotarat sa-i reprezinte acolo nu pe socialisti sau pe populari, nu pe ecologisti sau pe liberali, ci pe romani. Va reusi? Isi va putea depune candidatura ca independent? Va fi ales? Isi va putea impune punctul de vedere in Parlamentul European? Va putea impune interesele natiunii romane in pofida miilor de lobby-isti care ativeaza la Bruxelles in numele marilor grupuri de inerese?
Raspunsul la intrebarile de mai sus depind de multe variable: vointa noastra, a celor care nu ne lasam manipulati de partide, care va trebui sa strangem 100.000 de semnaturi pentru investirea lui Radu cu calitatea de candidat independent; luciditatea si curajul alegatorilor, care va trebui sa-si investeasca votul intr-o varianta de reprezentare mai putin uzuala; raportul de forte pe scena politica a tarii si, nu in ultimul rand, norocul! Dar cel mai mult cred depinde chiar de Radu Golban, de capacitatea sa de a-i convinge pe cetatenii Romaniei ca sansele lor la fericire nu depind de partide, ca el le va reprezenta interesele cu onestitate, harnicie, curaj si competenta. De competenta lui Radu Golban nu ma indoiesc. Dupa ce am citit ultimele sale carti, „Holograma Europa” si „Romania. Alternative la corsetul UE”, aparute la Editura Top Form (2012 si 2013), am inteles cat de mult a evoluat Radu in ultimii cinci ani. El nu mai este doar intelectualul pasionat pe care l-am cunoscut in toamna lui 2008, ci un expert veritabil in probleme europene: este unul dintre putinii eurosceptici din cultura romana si, oricum, cel mai autorizat exponent al eurosceptcismului romanesc, care a inmugurit o data cu el. Ori, Romania tocmai de astfel de reprezentanti are nevoie: onesti, harnici, competenti si curajosi. In ceea ce priveste curajul, e suficient sa urmarim interventiile sale televizate ca sa vedem in Radu Golban un Ben Carson al nostru: el este singurul roman pe care l-am auzit spunand adevaruri neplacute in fata mai-marilor acestei lumi, argumentat, cu siguranta de sine, fara menajamente si fara strategii de autoprotectie. Natiunea romana are nevoie de astfel de militanti. Avem nevoie de Radu Golban!

Conf. univ. dr. Dumitru Bortun

Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative

9 comentarii:

  1. Da, este adevarat, avem nevoie de Radu Golban. Sper ca romanii sa-l ajute sa obtina cele 100.000 de semnaturi necesare intrarii in alegeri sau sa fie preluat pe o lista pe prima pozitie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este foarte adevarat, avem nevoie de dansul dar mai avem multe alte nevoi ca asa suntem noi cam nevoiasi. Si nu mai ascundeti articolele cu comentariile care taie in carne vie. Ex: s-a cerut definirea INTERESULUI NATIONAL, de asta avem nevoie ca de oxigen. Unde e articolul?

      Ștergere
    2. PREAMBUL
      România își recunoaște rădăcinile spirituale și culturale în tradiția creștină și își revendică continuitatea istorică ca moștenitoare de drept a statului național unitar, modern și reîntregit consfințit prin:
      - Actul Unirii Basarabiei cu România aprobat de Sfatul Țării de la Chișinău pe 27 Martie 1918,
      - Declarația Unirii Bucovinei cu România aprobată de Congresul General al Bucovinei la Cernăuți pe 15/28 Noiembrie 1918,
      - Rezoluția Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia la 1 Decembrie 1918

      In opinia mea, Preambulul defineşte caracteristicile esenţiale ale conceptului de "interes naţional" iar prin însușirea acestui concept apărarea şi promovarea interesului naţional ar însemna:
      - România are dreptul inalienabil la păstrarea și apărarea specificului său național reprezentat prin valorile sale morale şi spirituale tradiționale;
      - România își rezervă dreptul, ca în virtutea principiului "jus sanguinis" şi indiferent de presiunile exercitate de terți, să acorde cetățenia română tuturor românilor din afara graniţelor, precum şi urmaşilor din Basarabia și din celelalte teritorii care au aparținut Regatului României;
      - România își rezervă dreptul reprezentării și apărării dreptului la autodefinire şi la respectarea moştenirii istorice, culturale şi lingvistice comune a românilor, indiferent de locul lor de domiciliu;
      - România își va păstra neștirbită suveranitatea națională în cadrul UE sau a oricăror tratate sau convenții internationale;
      - România este un stat cu drepturi egale în cadrul UE, rezervându-și dreptul de a acționa pe baza principiului ”reciprocității” în cazurile de discriminarea la adresa statului, sau a cetățenilor săi, inclusiv în relațiile cu alte state membre ale UE.
      - România, prin dreptul istoric conferit de principiile stipulate în Preambul și pe baza precedentului internațional creat de Germania, își afirmă dreptul la reîntregirea națională.

      Mircea Popescu

      Ștergere
    3. Stimate domn, ideile dvs. sunt foarte valoroase insa valabile intr-un sistem inchegat, solid .Ori, din nefericire noi nu prea mai suntem un sistem solid acum.Valorile morale si spirituale traditionale s-au cam topit in ceturi . Iata de ce imi permit sa completez cateva idei cu privire la INTERESUL NATIONAL , idei concrete mai apropiate de realitatea zilei nu principii. Principiile sunt si ele foarte bune cu conditia de a fi respectate. Ori la noi, in Romania actuala , nu prea se mai respecta nimic, nici un princiupiu, fiecare face cum il taie capul iar daca un lucru iese catastrofal, altii sunt de vina nu cel care a incalcat toate regulile posibile. Pe scurt, trebuie sa avem cel putin cele 5 a :
      - ape curate( nu avem incredrere nici in apa plata vanduta de unii comercianti),
      - aer curat( acum Bucurestiul este printre cele mai poluate orase iar masurile ce se iau sunt doar de fatada)
      - alimente curate( in acest domeniu e o tragedie , alimentele pe care le consumam sunt ingrozitor de poluate si indesate, injectate cu e-uri etc)
      - autoritati locale competente ( acum avem baroni, baroniade si cohortae intregi de pomanagii, abonati la ajutoare sociale si pomeni electorale)
      - armonie sociala( cum putem avea armonie sociala cand avem pensionari cu pensii de mizerie dupa zeci de ani de munca intensa- 800 lei si pensii nesimtite de 30.000 lei? cum putem avea armonie sociala cand cei ce muncesc la patron sunt de regula priviti ca niste sclavi, robi, fara nici un drept iar cei care si-au gasit, prin cumetrii, socratariate , nevastariate, cumnatariate, locuri caldute la stat au salarii si venituri de invidiat. Nu mai vorbesc de haosul legislativ care a permis ca la companiile de stat falimentare , bosii sa-si fixeze cu de la ei putere venituri gigantice, inexistente nici in superputerile lumii)

      In plus, nu avem o clasa medie solida si nu o putem avea atat timp cat cei care muncesc de le sar capacele sunt impovarati de tot felul de taxe si impozite iar pierde-vara, votanti pe mici si bere primesc tot felul de scutiri si pomeni pe care tot cei care muncesc ca niste robi le vor suporta .

      Acestea sunt doar cateva idei , dragii mei, insa cred ca reflecta adevarata fata a unei Roimanii actuale , nefardate .Si mai sunt mii de astfel de aspecte care nu fac altceva decat sa adanceasca prapastia in care ne aflam si sa adanceasca un conflict latent ( acum) intre cei ce muncesc de le sar capacele( care suporta taxe si impozite pentru a hrani marii rechini si jefuitori ai tarii) si trantorii votanti pe mici si bere.
      Iata de ce cred ca implicarea unor personalitati ca dl. Golban, dl. Mircea Popescu in politica e binevenita. Atentie la lista de candidati, sa nu compromiteti totul prin persoane compromise .

      Ștergere
    4. - cum putem avea armonie sociala intre cei care muncesc ca robii sa-si plateasca taxele si impozitele si cei care-si iau tablete si plasme cu credite cu bolentinul pe care uita sa le achite?
      - cum putem avea pace sociala intre cei care respecta cu sfintenie regulile de circulatie si beizadele, smenari, snapani, cocalari care circula ca pe tarlaua proprie?

      Ștergere
  2. O persoana care a dovedit prin pozitiile sale publice,ca poate sustine cu argumente zdrobitoare si isi poate asuma promovarea intereselor Natiunii Romane prin interventiile si initiativele legislative in Parlamentul European,este domnul prof.univ.ec.RADU GOLBAN. Domnia Sa ar putea activa sub umbrela militantilor CNSC ,cot la cot cu Prof.univ.istoric Col.(r) Mircea Dogaru.presedinte al SCMD si coordonator al CNSC si de alti mari oameni de isprava,Col.(r) Mircea Comaneci,Col.(r) Victor Popescu,Col.(r) Puiu Dita ,etc.


    Cu stima si aleasa pretuire,

    Miroslav

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cot la cot pana la cotul donului cel linistit......N-as prea crede ca distinsul de care avem intr-adevar nevoie chiar are nevoie de umbrela marilor oameni de isprava...miroslave, enumera doar cateva ispravi ale numitilor de mai sus....te rugam mult ! Si insista asupra etc.Cum e posibil ca dupa atatia coordonatori si mari oameni de isprava sa punem si etc?

      Ștergere
    2. ps ...speram sa nu cenzurati cele scrise...oricum, daca desfiintati posibilitatea ca fiecare care mai si gandeste nu numai munceste ( si asta prost) sa-si exprime ideile...veti pierde enorm si veti fi atacati pe toate caile de comunicatii.....

      Ștergere
    3. Inca odata va asiguram ca nimeni nu sterge si nu va sterge articole postate sau comentariile, oricat de agresive, oricat de nedrepte, oricat de bune sau rele ar fi. Se sterg si se vor sterge doar cele indecente, grobiene.

      Ștergere