joi, 27 martie 2014

Multumiri aduse coordonatorului CNSC, dl. prof. Mircea Dogaru, din partea diplomatilor

Stimate Domnule Dogaru,
Va aducem multumirile  noastre pentru sprijinul neprecupetit acordat cauzei noastre, a pensionarilor nedreptatiti de Legea trecuta prin frauda de PDL, de taierile abuzive ale regimului Boc/Basescu, precum si pentru faptul ca Primul-ministru Victor Ponta afirma sus si tare ca problema diplomatilor s-a rezolvat, iar Dumneavoastra stiti foarte bine ca nu corespunde realitatii. 
În atas mi-am permis sa va transmit mesajul adresat doamnei ministru Rovana Plumb spre a evita o noua "indemnizatie" ca reparatie pentru aviatori, parlamentari, functionari ai Curtii de Conturi etc.
Din cate cunoasteti diplomatii Ministerului Comertului (ministri consilieri, consilieri economici, sefi de agentie economica) si-au castigat painea, atat prin dezvoltarea schimburilor comerciale si a cooperarii economice, cat si prin actiuni care au adus beneficii importante pentru tara (recuperare datorii din zone sarace, stingerea unor debite ale Romaniei, valorificarea unor depozite in moneda locala neconvertibila, perfectarea in conditii deosebite a unor contracte de livrare a produselor speciale, precum si alte actiuni favorabile depinzand de initiativa fiecaruia dintre noi).

Va stam la dispozitie cu orice informatii si va asiguram de intregul nostru voluntariat pentru  cauze care intereseaza opinia publica sau anumite categorii de oameni în nevoie.

V-as fi recunoscator  pentru comentariile Dumneavoastra, precum si pe linia actiunilor viitoare.

Cu deosebita stima, Lazarescu Mircea Consilier diplomatic
 Prezentam mai jos cererea adresata ministrului Muncii, d-na Rovana Plumb:
 
STIMATA DOAMNA MINISTRU,
Va imploram salvati si diplomatia economica !

 In perioada aderarii la UE Romania a preluat mare parte din legislatia comunitara inclusiv in domeniul pensiilor de serviciu. Pentru diplomatii din MAE si MCE nivelul pensiilor s-a stabilit prin Legea nr.595/2003, pentru o vechime de 20 ani in sistem si minim 4 ani de activitate in exterior. Legi specifice au avut si alte categorii de pensionari (magistratii, parlamentarii, cadrele militare, politistii, aviatorii, functionari ai Curtii de Conturi etc.). Dupa aderare insa, Guvernul Boc le-a considerat “nesimtite” (mai putin pe cele ale magistratilor), si le-a redus in august 2010 in proportie de 50-75 %.  Unii dintre pagubiti si-au recastigat vechile pensii in instanta, celor mai multi insa li s-a respins actiunea, desi speta era aceeasi, contestarile  similare, motivatiile identice, sustinute adesea de aceiasi avocati si judecate de aceleasi instante, sau de aceleasi complete, practica juridica nefiind unitara, uneori chiar contradictorie.
Intre timp o serie de pensionari (militari, politisti, jandarmi, precum si diplomatii din MAE – prin recenta OUG nr.96/2013 si-au recapatat drepturile. Diplomatii pensionari din Comertul Exterior nu au fost inclusi insa in prevederile OUG nr.96/2013 spre a beneficia de o reparatie, desi ne-am pensionat dupa aceeasi lege si atat lor cat si noua pensiile ne fusesera taiate de regimul Basescu/Boc in august 2010.
La reuniunea anuala a diplomatiei romane din toamna trecuta domnul Prim-ministru Victor Ponta a promis repararea nedreptatilor legate de taierea pensiilor.  In acest sens s-a emis OUG nr.96/2013, care vine cu o inovatie si anume “institutia indemnizatiei”, stabilindu-se o suma lunara reparatorie in valoare de 3571 lei, dar numai pentru cei care au 15 ani neintrerupti in MAE si numai pentru un numar de 250 de diplomati ! Ordonanta respectiva initiata de MAE este profound nedreapta si discriminatorie intrucat nu include si diplomatii proveniti din Ministerul Comertului Exterior, care si-au adus o importanta contributie in activitatea de import-export, cooperare economica internationala si nu numai, desfasurandu-si activitatea in conditii de stress si indurand acelesi “vicisitudini” ca si diplomatii MAE. Oare un atasat de presa poate fi considerat diplomat de cariera, iar un ministru-consilier (seful Agentiei economice) sau un consilier economic este diplomat de conjunctura ? Toti suntem dupa Lege si Statut, membri ai Corpului Diplomatic si Consular al Romaniei, toti am fost recunoscuti si ocrotiti de Conventia de la Viena fara discriminare de functie sau provenienta. Trebuie amintit si faptul ca diplomatii din Ministerul Comertului Exterior au indeplinit adesea si functia de Insarcinat cu afaceri a.i., (sef de misiune diplomatica), cu scrisoare de cabinet din partea MAE. La randul nostru am activat in tari cu clima greu de suportat, in zone de conflict, am fost in atentia serviciilor de informatii, tinta organizatiilor teroriste, nu am avut aproape familia si copiii, iar neindeplinirea sarcinilor de export atragea si penalizari la salariu.  Nici domnul Prim-ministru Victor Ponta, nici domnul ministru Titus Corlatean nu acorda interesul meritat activitatii economice externe si nu se gandesc la consecinte, adica  la atmosfera pe care o va crea aceasta discriminare in randul diplomatilor din ambasade unde seful agentiei economice este, de regula, mana dreapta a ambasadorului, dar astazi unii fiind mai diplomati decat ceilalti, unii avand dreptul la o “indemnizatie” reparatorie, ceilalti nu.
 Avand convingerea ca veti aprecia la justa valoare activitatea diplomatilor din domeniul comertului exterior si veti dispune masuri care sa conduca la recastigarea drepturilor pierdute de catre pensionari in 2010, va rugam sa primiti, Stimata Doamna Ministru, asigurarea deplinei noastre consideratiuni. 

28.03.2014                  
Mircea Lazarescu,  Consilier diplomatic
mircealazarescu@yahoo.com                                                 

DOAMNEI  ROVANA  PLUMB  -  MINISTRUL MUNCII

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu